Mire jó a kollagén?

2023.02.28

A kollagén egy fehérje, amely testünk fehérje tartalmának nagy %-át teszi ki. Elengedhetetlenül szükséges a szervezetünk minden szövetének gyógyításához és formálásához egyaránt. A kollagén képezi a bőr 70-80%-át, a szem fehér részének közel 90%-át, az inak 80%-át, a porcok mintegy 60%-át, a csontok körülbelül 30%-át, továbbá az izomtömegben is megtalálható 1-10% között.
Tehát látható, mekkora jelentősége van a kollagénnek a szervezeten belül.

Természetes termelődése azonban a kor előre haladtával nagy mértékben lassul, így megfelelő és rendszeres pótlása elengedhetetlen valamennyi szövetünk számára. 

A C-vitamin bizonyítottan elősegíti a kollagén szintézisét, ezért kollagénes táplálékkiegészítő mellé mindenképpen javasolt C-vitamint szedni.

A testben a kollagén nem önmagában biztosítja a tartást, a bőrben például az elasztin szálakkal összekapcsolódva alkot rugalmas hálót, a feszességet és a hidratáltságot pedig a hialuronsav biztosítja. Az elasztin szintén egy rugalmas fehérje, a hialuronsav pedig egy szénhidrát, ami saját súlyának akár az ezerszeresét is képes víz formájában megkötni.  

Ez a kollagén 5 kevésbé ismert egészségügyi hatása

Közismert, hogy a kollagén segíthet megfiatalítani a bőrt, szebbé, egészségesebbé válhatnak a körmök, a haj, sőt, sokan tudják azt is, hogy az ízületi fájdalmakat is enyhíti.

Ezen felül a kollagén (1) gyorsíthatja a sebek gyógyulását, hozzájárulhat a (2) csont sűrűségének növeléséhez , sőt, akár az (3) izomtömeg is gyarapodhat. Persze ne tekints rá mindent tudó csodaszerként! A megfelelő életmódnak (testmozgás, étrend) azonban zseniális és szuper hatékony kiegészítője lehet a kollagén! 


A következőkben olyan tápanyagok és élelmiszerek ABC-listáját állítottuk össze, melyek segítik a szervezet kollagéntermelését:

Aminosavak

A kollagén aminosavakból felépülő fehérjemolekula. Legfőbb alkotóelemei a glicin, a prolin, a hidroxiprolin és az arginin. A fehérjedús ételek – mint például a csirkehús vagy a tejtermékek – fogyasztásával serkentjük a szervezet aminosav-termelését, ezáltal a kollagén előállítását is.

Bogyósgyümölcsök

A kollagénszintézis folyamata során elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte a szervezetben, az antioxidáns hatású vitamin – úgynevezett kofaktorként - ugyanis fontos szerepet tölt be a kollagéntermelés szabályozásában. A bogyósgyümölcsök, mint például a fekete ribizli vagy a szeder fogyasztásával elősegítjük a szervezet C-vitamin szükségletének betöltését. 100 g szeder esetében 21 mg, míg ugyanilyen tömegű fekete ribizli elfogyasztásával 200 mg C-vitamin tartalommal számolhatunk.

Cink

A C-vitaminhoz hasonlóan a cink is fontos szerepet játszik a kollagénelőállítás folyamatában, amíg a C-vitamin azonban a kollagénszintézist szabályozza, a cink feladata a szervezet stimulálása a kollagéntermelésre. Kiváló cinkforrások a teljes értékű gabonák, a tejtermékek, a vörös húsok vagy az esszenciális zsírsavakban gazdag magvak.

Csirkehús

A csirkehús kiváló forrása a II-es típusú kollagénnek. A II-es típusú kollagén legfőbb feladata a porcok és az ízületek egészségének megóvásában rejlik.

Eper

Az alacsony kalóriatartalommal és glikémiás index-szel rendelkező eper nem csupán kiváló diétás édesség – magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a kollagéntermeléshez. Az értékes antioxidáns-tápanyagokban gazdag eper fogyasztásával továbbá támogathatjuk az egészséges koleszterinszint megőrzését.

Étkezési zselatin

Lásd: zselatin

Fokhagyma

Kéntartalmának, valamint aminosav-összetevőinek köszönhetően a fokhagyma fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk szervezetünk kollagéntermelésének fokozásához. Az értékes hatóanyagok segítik a különböző folyamatok során károsodott bőrrostok helyreállítását és további kollagénmolekulák előállítását. Hogy élvezhessük jótékony hatását, igyekezzünk rendszeresen fogyasztani a jellegzetes ízzel rendelkező, ámde tápanyagokban igen gazdag fokhagymát.

Ginzeng

A erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező ginzeng stimulálja a szervezet kollagéntermelését és segíti az UVB-sugárzás által károsodott bőr helyreállítását.

Halfélék, hüvelyesek

A halfélék kiváló forrásai az I-es típusú kollagénnek, melyet halkollagénnek is nevezünk. A halkollagént testünk legnagyobb mennyiségben a bőrben, a csontokban, az inakban és a szalagokban tartalmazza. Felelős a bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséért, erősíti a hajat és a körmöket, valamint segít a ráncok kialakulásának megelőzésében.

Jalapeno paprika

A jalapeno paprika, másnéven chilipaprika nem csupán A-vitamin, valamint káliumforrás, hanem a zöldpaprikához hasonlóan magas C-vitamin tartalommal is rendelkezik, így rendszeres fogyasztásával fokozhatja a szervezet kollagén-előállítását.

Kagyló

Kollagéntartalmának köszönhetően a kagyló számos bőrápolási termék kedvelt összetevője, a kagylóban található kollagén legjobb hasznosulásáért azonban érdemes étkezés útján szervezetünkbe juttatni az értékes tápanyagot.

Leveles zöldségek

A különböző leveles zöldségek – például a kelkáposzta, a spenót vagy a sóska – fogyasztása a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén elősegíti a színes, tápanyagokban gazdag, egészséges étrend kialakítását. Fogyasszuk őket bátran C-vitamin tartalmukért is, mely által a kollagéntermelés fokozásához is hozzájárulunk.

Marhahús

A III-as típusú kollagénben gazdag marhahús fogyasztásával elősegítjük szervezetünk kollagéntartalmának egészséges szinten való megőrzését. A marhakollagénként is ismert III-as típusú kollagén általában az I-es típusú kollagénnel együtt található meg a szervezetben, a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyagaként látja el egészségvédő feladatát.

Nektarin

Az immunerősítő hatással rendelkező C-vitamin segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben, valamint támogatja a porcok és csontok regenerálódását. A C-vitaminban gazdag nektarin fogyasztásával szervezetünk általános védekezőképességének fokozása mellett a kollagéntermelést is támogathatjuk, ezáltal hozzájárulva a bőr, a szövetek és az inak erős szerkezetének megőrzéséhez.

Olivabogyó (fekete, zöld)

Három ok az olívabogyó rendszeres fogyasztására: tele van gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokkal, E-vitamin és vastartalmának köszönhetően javítja a vérkeringést, a benne lévő A-vitamin pedig hozzájárul jótékonyan hat a kollagéntermelésre.

Paradicsom

Élettani hatásait tekintve a paradicsom különösen egészséges tápanyagforrás; az alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes zöldség az A-, a C- és a K-vitaminok, a foszfor és a kálium forrása, továbbá alacsony a telített zsírsav és sótartalommal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával kiváló immunerősítő ételként lehet étrendünk része.

Réz

A C-vitaminhoz és cinkhez hasonlóan a réz is elősegíti a kollagénszintézist – a lizil-oxidáz nevű enzim szervezetben való jelenlétének növelésével stimulálja a kollagéntermelést és az elasztin képződését.

Savanyú káposzta

Antioxidáns C-vitamin tartalmának köszönhetően a savanyú káposzta fogyasztásával szintén hozzájárulhatunk a szervezetben található kollagén egészséges arányának megőrzéséhez. 100 g savanyú káposzta körülbelül 14,7 mg C-vitamint tartalmaz, ez a napi szükséges beviteli mennyiség 35 %-át jelenti.

Tojásfehérje

A tojásfehérje nagy mennyiségben tartalmaz prolint, amely az egyik legfontosabb, kollagént alkotó aminosav – százalékos arány tekintetében a kollagénmolekulák több, mint 15%-át a prolin képezi.

Uborka

Alacsony kalória- és magas víztartalommal rendelkező zöldség, fontos káliumforrás, megtalálhatók benne továbbá a magnézium, a kálium, illetve a mangán is: az uborkát bátran fogyaszthatjuk akár diéta alatt is, fogyókúra-barát tulajdonsága mellett pedig C-vitamin forrás is. (Érdekesség, hogy az uborka névrokona – mellyel kapcsolatosan azonban rendszertanilag nem áll rokonságban- a tengeri uborka legfontosabb tápanyaga a kollagén.)

Vadkörte

A népi gyógyászatban széles körben használt vadkörte (vackor) antioxidáns-, rost- és vitamintartalma mellett aminosav-forrásként is ismert, így a különleges gyümölcs a kollagénbarát élelmiszerek közé sorolható.

Zöldpaprika

A zöldpaprika a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkező zöldségek közé tartozik: 100 g zöldpaprika körülbelül 140 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami majdnem háromszorosa a narancs ugyanezen mennyiségen számolt vitamintartalmával. Magas víztartalmának köszönhetően hozzájárul a bőr hidratálásához is, így a zöldpaprika többszörösen is jó hatással van a kollagéntermelésre.

Zselatin

A 98-99%-os fehérjetartalommal rendelkező zselatin az egyik legjobb kollagénforrásunk – a többek között glicint, hidroxiprolint, glutaminsavat, arginint és alanint tartalmazó élelmiszert rengeteg módon hozzáadhatjuk mindennapi étrendünkhöz: alkalmazzuk mártásba és szószba keverve, vagy készítsünk zselés desszertet.

© 2022 Zamárdi
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el